Northwest ISD Byron Nelson High School CTE and Academic Expansion

NISD Byron Nelson HS CTE Addition
NISD Byron Nelson HS CTE Addition
NISD Byron Nelson HS CTE Addition
image1
image2
image3

The new Classroom and CTE addition for Byron Nelson High School provides flexible learning spaces for the robust campus growth in student population. As one of the fastest growing district’s in the state of Texas, the original design, built to serve the 2,500 student base for Byron Nelson High School, will soon be overcrowded limiting student learning opportunities as well as causing campus operational issues and curriculum limitations. The new 3-story addition will provide approximately 75,000 square feet of flexible and collaborative learning spaces for an additional 700 students bringing the total campus capacity to 3,200 students spanning all grades at the high school level; 9th through 12th grade.

A circular collaboration core is located to the northeast serving as a place of destination relieving circulation congestion in the main building as well as serving as a hinge between two distinctive academic building shapes. 12 core classrooms along with dedicated student collaboration areas wrap around a centralized 3-story core providing visual connectivity, daylight and open, vertical circulation. A soft-curving 3-story academic bar delicately intersects the collaboration core providing open connections to the atrium. Located on the ground floor is the campus’ stand-along Bistro open to the public with a serving and seating capacity of 75 patrons. The Bistro has indoor and outdoor seating and serves as a backdrop to the school’s art program while providing space to celebrate student art work. The Bistro is also supplemented by a full service Culinary Arts program with a full functioning Cooking Kitchen, Food Service (Baking) Kitchen and Classrooms space. Also located on the ground floor near the existing CTE wing is a new Engineering and Robotics Lab (Maker Space) with collaborative indoor and outdoor space to support expanded student activities and projects.

Located above the new Engineering Lab is a new collaborative and shared studio space supporting a blend of Architecture and Interior Design. This open and creative space is modeled after real-world professional environments and will have a collaborative and programmatic relationship to the ground floor Engineering space for project production and implementation. Other CTE spaces located on the 2nd level are science labs supporting the school’s rich Bio-Medical and Life Science Program such as Principles of Bio-Med, Anatomy, Systems of the Human Body, Bio-Med Innovations, Health Services and a fully-operational mock EMT Lab.

The 3rd level is equipped with six state-of-the-art Physics labs that will supplement renovated science labs that will remain in the existing building to support Chemistry and Biology. Located throughout all levels of the new Classroom and CTE wing are pockets of integrated student group collaborative work areas – open and private. These spaces are design to promote and encourage student engagement, project interaction and a place for students to refine critical thinking, social and entrepreneurial skills.

Interior renovation space vacated by the school’s outdoor sports programs provide needed space or an additional 14 core classrooms that will be located to the west side of the campus while allowing all boy’s and girl’s indoor sports to effectively consolidate on the ground level near the school’s existing gymnasiums, weight room, training and indoor athletic facility. Additional renovations to the existing campus will include expanding the central administration area, adding additional space for counselors, and increasing the fine arts area by expanding the existing Band, Orchestra and Choirs rooms.