Dallas ISD Hawthorne Elementary School

Dallas ISD Hawthorne Elementary School
Dallas ISD Hawthorne Elementary School
Dallas ISD Hawthorne Elementary School
Dallas ISD Hawthorne Elementary School
Dallas ISD Hawthorne Elementary School
Dallas ISD Hawthorne Elementary School
Dallas ISD Hawthorne Elementary School
Dallas ISD Hawthorne Elementary School
Dallas ISD Hawthorne Elementary School
g|p
g|p
g|p
g|p
g|p
g|p
g|p
g|p
g|p

Behind the core design concept for the new $25.8M Hawthorne Elementary School, Dallas ISD sought to provide next-generational and interactive learning opportunities for its elementary school students by creating a “hive” of student connectivity, visual curiosity and learning interaction. The highly innovative facility reconnects the campus by providing a safe, collaborative, serendipitous interior student-centered spaces that are open and welcoming, while strengthening the union of students, parents and teachers.

The overall site design for the new 81,500sf replacement school for Dallas ISD significantly improves site logistics with three entry points; one main entry for visitors, a secure after-hour entry for community events and a third entry dedicated for faculty. Administration is also located adjacent to the main entry along with interactive art and music rooms greeting students with glimpses of indoor and outdoor active learning. The Multi-Purpose Gymnasium and Cafeteria are located at opposite ends of the facility providing two main areas for community gatherings and student performances. An open, student-centered outdoor learning courtyard is located in the heart of the new facility with access from flanking academic corridors, ground level art room, music room and dining spaces along with an upper level interactive media center and maker space. Academic houses line the student outdoor spaces providing visual protection while also creating a residential scale to the outside neighborhood. Small learning terraces among the academic houses provide focused outdoor learning opportunity while allowing daylight to fill the academic corridors. A small network of collaboration pods are scattered along both academic corridor levels facilitating serendipitous collaboration and quiet study for students. The solid | void configuration of these outdoor terraces and collaboration pods punctuate the school’s brand in creative ways inspiring the next generation of Hawthorne Hornets.